Vergi Borçlarına Yapılandırma Çalışmaları Devam Ediyor
Trabzon Vergi Dairesi Başkanı İlhan Akçay:- "Başkanlık olarak tüm personelimizle kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de 'ben bu Kanunu duymadım' diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz. Yapılandırma Kanunu kesinleşmi
Trabzon Vergi Dairesi Başkanı İlhan Akçay, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun'a başvuruların 18 Mayıs 2018 tarihinde başladığını hatırlattı.
Yapılanma kapsamında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla bir alışveriş merkezinde stant açtıklarını ifade eden Akçay, "Başkanlık olarak tüm personelimizle kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de 'ben bu Kanunu duymadım' diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz. Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor." dedi.
Akçay, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergilerin bu kanuna göre yapılandırılabileceğini dile getirerek, "Çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek. YURT-KUR'dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler. " diye konuştu.
Kanunla birlikte getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesinin de matrah artırımı olduğuna dikkati çeken Akçay, şunları kaydetti:
"Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarını belli oranlarda artırırlarsa geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksit Eylül 2018 ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 taksitte ödenebilecek. Bu tutarların Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olunmayacak. Burada önemli bir hususun altını çizmek istiyoruz.
Daha önceki yapılandırma kanunlarında, matrahın artırılması incelenmeme ve tarhiyata muhatap olmama için yeterli iken yeni kanunda, ayrıca artırılmış tutarların kanuna uygun şekilde ödenmesi şartı da aranıyor. Kanuna uygun ödeme yapılmaması halinde matrah ve vergi artırımı imkanları kaybedilecek, yani inceleme ve tarhiyat yapılabilecek. Ödenmeyen vergiler de gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek."
Akçay, yapılan düzenlemeler kapsamında işletme kayıtlarının düzeltilmesi nedeniyle geçmişe dönük ceza ve gecikme faizi uygulanmayacağını belirterek, "Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma uygun hale getirebilecek. Kanundan yararlanmak isteyenlerin,31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Matrah artırımı için özel bir düzenleme yapıldı ve bu konuya ilişkin başvuru süresinin son günü 31 Ağustos 2018 olarak belirlendi. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden veya www.turkiye.gov.tr adresinden internet aracılığı ile yapılabilecek." ifadelerine yer verdi.
6552, 6736 ve 7020 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılmış ve ödenmekte olan alacakların yeni kanun kapsamında yapılandırılamayacağını kaydeden Akçay, şöyle devam etti:
"Yeni Yapılandırma Kanunu ile getirilen bu indirim imkanından yararlanılabilmesi için ödeme yapıldığı tarihte anılan Kanunlarda öngörülen şartların ihlal edilmemiş olması gerekiyor. Taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı var. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti süresinde ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacak. Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir."
Öte yandan Trabzon Vergi Dairesi tarafından Uzun sokakta da stant açılırken, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla el broşürleri dağıtılıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.